ESPADRILLES

Het zijn de iconische vrijetijdschoenen met jute zool. Beroemd geworden toen Amerikaanse reizigers de charme ervan ontdekte, en Hollywoodsterren als Grace Kelly en Humphrey Bogart zich ermee lieten fotograferenen aan de Franse Rivièra. En nog steeds heeft de espadrille na al die jaren nog niets aan glans ingeboet. Espadrilles raken namelijk nooit uit de mode en staan altijd stijlvol: casual onder een jeans, chic met een zomerjurk en knalrode lippenstift, bohemium met een zwierige rok en een hoedje op, of lekker thuis met een café latte op de bank. 

 

 

DE OORSPRONG

Wist je dat de espadrilles ooit door boeren en soldaten werden gedragen? De oorsprong ligt in de Spaanse Pyreneëen, alhoewel de Fransen dat betwisten. Het woord espadrille is in elk geval Frans, maar komt van het Spaanse woord “esparto", een sterk grassoort dat groeide rond de Middellandse Zee en dat werd gebruikt voor het maken van de zolen. De eerste espadrilles stammen uit de 14de eeuw. De oudste beschrijving van de espadrille gaat terug tot het jaar 1322 toen het Koninkrijk Aragon heersten over grote delen van Noord-Spanje.

 

DE SPAANSE ESPADRILLE

​In Noord-Spanje heeft de espadrille een lange en rijke geschiedenis. Vroeger was de fabricage vooral een aanvullende inkomstenbron voor de landbouw. Het was dan ook voornamelijk een familieaangelegenheid. Ieder lid van de familie werd in het proces betrokken: van het spinnen en vlechten van de garen, tot het knippen en naaien van de stof op de zool door de aparadoras. Het vak van espadrilles maken staat nog steeds hoog aangeschreven en is zelfs uitgegroeid tot een ware kunst die deel uitmaakt van het culturele erfgoed van Spanje. 

 

 


 

 

 

 

© 2017 - 2022 Mediterranas | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel